ma t/m vr 09:00u - 17:00u
Alles voor je stedentrip naar London!

Leuke weetjes: Dit wist jij nog niet over Londen!

Door Naar London02 februari 2018

Londen is een stad met vele gezichten. Natuurlijk herkennen wij allemaal de typische Londense iconen zoals de zwarte Engelse taxi’s, de rode dubbeldekkers en telefooncellen, de vele attracties zoals de Big Ben en de London Eye, de vele en vooral grote parken, markten en natuurlijk de rivier de Thames die dwars door Londen loopt. Maar er zijn ook heel veel feitjes over Londen die je misschien nog niet weet. Omdat onze chauffeurs echte Londen kenners zijn, hebben wij bij hun de leukste, grappigste en unieke weetjes over Londen opgehaald en samengevat in deze top 25. Ben jij ook zo benieuwd geworden? Lees dan zeker verder…

1. Londen ongeveer 8,8 miljoen inwoners heeft en naar verwachting rond 2030 is gegroeid tot 10 miljoen inwoners.
2. De regio Groot-London ongeveer even groot is als de provincie Utrecht.
3. Bijna 66% van de Londenaren jonger is dan 44 jaar.
4. Als je de London Eye zou uitrollen het even lang zou zijn als ongeveer vier voetbalvelden? Een voetbalveld is ongeveer 100 meter lang en de omtrek van het London Eye bedraagt 424 meter.
5. De London Eye grotendeels is gebouwd door Nederlandse bedrijven en elke cocon staat voor een wijk (‘boroughs)’ in Londen. Totaal 32 stuks.
6. Ruim 40% van Londen groene ruimte is en wat ongeveer gelijk staat aan driemaal het oppervlak van Manhattan? Het gaat om ruim 173 km2, terwijl Manhattan niet groter is dan 59km2.
7. Niet al deze groene ruimte voor iedereen toegankelijk is en in de sjieke wijken bij sommige woningen een ‘privé’ stukje groen hoort die alleen toebehoort tot de bewoners van de direct aanliggende woningen.
8. In 2012 zorgde Kate Middleton voor een boost van één miljard pond in de Britse economie. In een poging om haar te kopiëren geeft de gemiddelde Britse vrouw jaarlijks 250 pond uit aan imitaties van schoenen, jurken en juwelen, die door de Hertogin van Cambridge in het openbaar zijn gedragen.
9. De prijs van het duurste appartement in Londen, en misschien zelfs in de wereld, is ongeveer gelijk aan het bbp van Palau, een land in Oceanië. Een appartement in de Britse hoofdstad werd onlangs verkocht voor 170 miljoen euro, terwijl de Wereldbank berekende dat het bbp van Palau 184 miljoen euro is.
10. In Londen worden meer dan 300 talen gesproken. Naast het Engels zijn de meest gesproken talen in Londense scholen het Bengaals, Gujarati, Punjabi, Kantonees en Mandarijns. Er zijn naar schatting 7.000 talen in de wereld.
11. Het aantal mensen dat ‘s morgens via Waterloo Station passeert overtreft het totale aantal studenten dat les volgt aan de Amerikaanse universiteiten Texas A&M en Dartmouth. Waterloo Station is het drukste metrostation in de stad en er passeren tijdens de ochtendspits ruim 58.000 mensen. Ter vergelijking: in 2016 waren er circa 53.000 studenten ingeschreven bij Texas A&M en 4.276 bij Dartmouth College.
12. The Shard is met zijn 306 meter het hoogste gebouw van de Europese Unie. Desalniettemin is het slechts het 59ste hoogste gebouw ter wereld.
13. De bussen in Londen legden in 2016 ruim 500 miljoen kilometer af – dat is ruim 12 maal de omtrek van de wereld. Londen heeft een van de meest uitgebreide busnetwerken ter wereld. De stad telt ruim 19.500 bushaltes en ongeveer 8.500 bussen.
14. Londen heeft het hoogste aantal miljardairs ter wereld: circa 75. Dat zijn er dubbel zo veel als in de Verenigde Arabische Emiraten. Moskou komt op de tweede plaats met 48 miljardairs en New York is derde met 43 miljardairs. De Verenigde Arabische Emiraten hebben er 37.
15. The Telegraph berekende dat de kortste afstand tussen twee opeenvolgende metrostations amper 260 meter is. De reis duurt amper 20 seconden, maar een ticket kost ruim 4,30 pond (5,4 euro). Ja de Londenaar is nu eenmaal lui en doet veel per openbaar vervoer.
16. Londen was al een commercieel centrum voor de Vesuvius uitbarstte, want van 50 tot 410 A.D. was Londinium de grootste stad in Britannia. De stad was een commercieel centrum in het uitgebreide Romeinse Rijk en geïmporteerde goederen kwamen van Gallië, Rome, Spanje en Griekenland. De Vesuvius barstte uit in 79.
17. Het inwonersaantal van Londen is groter dan dat van Israël. In 1939 woonden in Londen 8.615.245 mensen. Dat is ongeveer het huidige aantal inwoners van Oostenrijk. Momenteel wonen er in de Britse hoofdstad ruim 8,4 miljoen mensen. Verwacht wordt dat de bevolking zal groeien tot 9 miljoen in 2021 en tot 10 miljoen in 2031.
18. Het bbp van Londen wordt geschat op 568 miljard euro en is daarmee ongeveer gelijk aan dat van Saudi-Arabië (555 miljard euro) en dubbel zo groot als dat van Iran (275 miljard euro).
19. Ongeveer 85% van de werkende bevolking van Londen, zo’n 3,2 miljoen mensen, is actief in de dienstverlening. Dat is ongeveer even veel als de volledige bevolking van Uruguay, dat 3,4 miljoen inwoners telt.
20. Ongeveer 20% van de Londense werknemers – ruim 790.000 mensen – wonen in een ander deel van het land en pendelen dagelijks over en weer naar hun werk. Een reis van meer dan een uur is zeker geen uitzondering.
21. De populaire wolkenkrabber “The Gherkin” staat te koop en moet volgens de BBC ruim 650 miljoen pond opbrengen. Het gebouw kost daarmee meer dan vijftien vliegtuigen van het type Airbus A318. Wie heeft nog wat spaargeld over?
22. De collectieve waarde van het vastgoed in Londens 10 sjiekte buurten is 552 miljard Britse pond. Dat is exact de waarde van al het vastgoed in Wales, Schotland en Noord-Ierland gecombineerd. De helft van de huizen die in 2016 in Londen zijn verkocht werden als investering en niet als thuis aangekocht.
23. Meer Fransen leven in Londen dan in Bordeaux, Nantes of Straatsburg. In bevolkingsaantallen zou het volgens de Franse ambassade in Londen om 300.000 à 400.000 Fransen gaan, wat van Londen de op vijf na grootste stad zou maken qua Franse inwoners. Volgens het Insee (Institut National de la Statistique et des Etudes Economiques) doen enkel Parijs (2,3 miljoen inwoners), Marseille (859.000), Lyon (488.000), Toulouse (447.000) en Nice (344.000) het beter.
24. Londen is wereldwijd het belangrijkste centrum voor topfuncties. In twaalf van de tweeëntwintig hoogopgeleide functies is Londen wereldwijd marktleider. Deze sectoren tellen in de Britse hoofdstad 1,5 miljoen medewerkers, tegenover 1,2 miljoen personeelsleden in New York en 0,8 miljoen werknemers in Los Angeles.
25. De City of London, het financiële centrum van de Engelse hoofdstad, tolereert geen democratie en wordt bestuurd door de Corporation of the City of London. Dit bestuur hoeft aan niets en niemand verantwoording af te leggen en hoeft zich weinig aan te trekken van de wetten en democratische structuur die in de rest van het Verenigd Koninkrijk gelden. Ook het Britse parlement heeft geen zeggenschap over de City.

Hopelijk heb ook jij weer veel geleerd over Londen!

Leuke weetjes over Londen